Etiquette voor Afscheidsfotografie

Zelf foto’s maken tijdens een uitvaart?

Wilt u tijdens een uitvaart zelf de fotografie verzorgen? Dan zijn er een aantal regels waar u zich het beste aan kunt houden. Een uitvaart is een droevige gebeurtenis waarbij nabestaanden door een zware periode van afscheid en rouw gaan. Als fotograaf dient u daar rekening mee te houden. Zo mogen familie, nabestaanden en andere aanwezigen nooit gestoord worden in hun verdriet tijdens een dienst ten behoeve van een foto.

Een fotograaf moet zich zo onopvallend en discreet mogelijk opstellen, en daarnaast zijn er nog een aantal andere gedragscoderingen als u zelf foto’s wilt gaan maken tijdens een uitvaart. Uitvaartfotografie wordt steeds meer besproken en geaccepteerd. Juist daarom is het ook van groot belang dat u zich als fotograaf op een respectvolle manier weet te gedragen tijdens deze vaak verdrietige gebeurtenis. Fotograferen tijdens een uitvaart kan mooie en blijvende herinneringen voor de nabestaanden opleveren, mits de etiquette voor begrafenis fotografie in acht worden genomen.

Professionele fotografen zijn opgeleid om zich bij begrafenissen en diensten op de juiste manier te gedragen. Hierbij spelen discretie en respect een zeer grote rol. Een professionele uitvaartfotograaf zal in geen geval familieleden of nabestaanden in verlegenheid brengen in deze toch al zware periode van verdriet en verwerking. Daarbij zijn de wensen van de nabestaanden voor wat betreft de uitvaartfotografie vaak van tevoren al besproken met de fotograaf. Een uitvaart is een gevoelige privéaangelegenheid waarin gepast gedrag noodzakelijk is, ook als u zelf de fotografie wil verzorgen. Met de onderstaande gedragscodes weet u precies hoe u zich moet gedragen als u zelf wilt fotograferen tijdens een uitvaart.

Ga vooraf in gesprek met de nabestaanden

Als u zelf foto’s wilt gaan maken tijdens een uitvaart, dan is het verstandig om de wensen van de nabestaanden van tevoren te bespreken. U kunt dit doen met de familieleden zelf, of met een persoon die de zaken omtrent de begrafenis waarneemt. Zo weet u precies wat u wel of liever niet mag fotograferen en bent u er zeker van dat u niemand op de gevoelige plaat vastlegt die dat niet prettig vindt.

Gebruik geen flitser of ander kunstlicht

Een uitvaart heeft een andere sfeer en emotie dan bijvoorbeeld een bruiloft of een reünie. Het gebruik van een flitser is dan ook niet aan te raden tijdens een uitvaartdienst. Probeer te zoeken naar de juiste invalshoek qua licht, maar laat de flitser achterwege. Dit felle licht kan door de nabestaanden en andere aanwezigen als storend worden ervaren. Voordat u begint met fotograferen is het dan ook verstandig om te controleren of de flitser op uw camera is uitgeschakeld.

Beweeg u zo onopvallend mogelijk

Ingetogen gedrag is van groot belang als u wilt fotograferen tijdens een begrafenis. Familieleden en mensen die hun verdriet met elkaar willen delen mogen nooit last hebben van de fotograaf. Dit betekent dat u rekening moet houden met uw positie en de manier waarop u beweegt. Langzaam en onopvallend bewegen is hierbij zeer gewenst. Neem geen onnatuurlijke of risicovolle houdingen aan om juist die ene foto te maken. Houd rekening met de mensen die aanwezig zijn bij de uitvaart en de dienst. Zij mogen in geen geval gestoord worden door opvallende bewegingen van de fotograaf.

Ga discreet om met de foto’s

Het lijkt wellicht overbodig om te melden, maar discretie na het nemen van de foto’s tijdens een begrafenis is van het grootste belang. Post geen foto of videomateriaal op social media kanalen zoals Facebook of Twitter. Niet van de nabestaanden of de familie, maar ook zeker niet van de overleden persoon in kwestie. Blijf discreet en spreek met naasten af hoe en door wie de foto’s bewerkt of aangeleverd moeten worden. Als u zelf foto’s wilt maken tijdens een begrafenis, dan moet u zich ook na de uitvaart discreet en medelevend op kunnen stellen.

Fotograferen tijdens een uitvaart is prachtig om te doen als u weet hoe u zich moet gedragen als u zelf de foto’s wilt gaan verzorgen. Met de bovenstaande etiquette toont u niet alleen respect en medeleven naar naaste familie en nabestaanden, maar veranderen uw foto’s ook in tastbare herinneringen die onbetaalbaar zijn voor degene die achterblijven. Fotograferen onder moeilijke omstandigheden, zoals in een donkere ruimte en zonder kunstlicht, vereist kostbare speciale apparatuur zoals de professionele fotograaf heeft. Als u niet helemaal zeker bent van uw kwaliteiten als uitvaart fotograaf, dan is het benaderen van een professionele fotograaf voor begrafenissen misschien een betere optie. Op deze manier weet u zeker dat de gedragscodering nageleefd kan worden, en zijn de dierbare herinneringen in professionele handen.

Leave a comment