Herinneringsfotografie

Herinneringsfotografie

Een naderend afscheid van een dierbaar persoon of geliefde is een ingrijpende gebeurtenis. In deze periode worden zowel de persoon zelf als de nabestaanden geconfronteerd met de heftige emoties die het gedwongen afscheid moeten nemen van een kind, geliefde of vriend met zich meebrengen. In deze laatste levensfase is elke seconde waardevol. Hierin herbeleven we de mooie momenten die samen gedeeld en beleefd zijn. We ervaren de intieme en pure gevoelens welke een naderend afscheid met zich meebrengt.

Afscheid moeten nemen van het leven is niet gebonden aan leeftijd. De laatste levensfase is, als het een kind of een jong persoon betreft, mogelijk nog emotioneler en ingrijpender. Een jong leven dat zijn of haar laatste levensfase nadert, is voor ouders en familieleden een intense periode van verdriet, emoties en afscheid. Juist in deze tijd willen we de herinnering aan deze persoon zo goed mogelijk in onze harten bewaren. Een herinneringsportret is een prachtige ondersteuning tijdens de moeilijke tijd van rouw en verdriet welke komen gaat.

Een afscheidsportret als dierbare herinnering

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Dit geldt zeker bij een herinneringsportret van een kind of een geliefde. Foto’s leggen onze dierbare momenten vast. Ze brengen ons weer even terug naar een fijn of bijzonder moment uit ons verleden en geven ons de mogelijkheid tot herbeleving. Bij een naderend afscheid kan een prachtig portret van grote waarde zijn. Hiermee wordt de warme en intense band tussen een ouder en een kind, geliefden of vrienden vastgelegd in zijn puurste en meest kwetsbaarste vorm.

Herinneringsfoto’s leggen de emoties en de liefde voor elkaar ten tijde van een naderend afscheid vast in een prachtig portret. Een levenslange herinnering die voor altijd meegedragen kan worden in onze gedachten. Herinneringsfotografie is niet alleen van grote betekenis tijdens het naderende afscheid, maar biedt ook een grote troost in het rouwproces van de nabestaanden. Een geliefde kunnen herinneren zoals hij of zij was als mens. Dat is de mooiste nalatenschap.

Een fotoreportage met een bijzondere waarde voor later

Hoewel veel mensen nog twijfelen over het laten maken van een fotoreportage ten tijde van een naderend afscheid van een dierbaar persoon, is de behoefte naar een blijvende herinnering groot. Een herinneringsportret kan op vele manieren worden gerealiseerd. Dit kan plaatsvinden in een vertrouwde en huiselijke sfeer temidden van familie en naasten, of door middel van een zelfportret.

Een fotoreportage als herinnering kan ook gemaakt worden tijdens een mooi moment welke gezinnen, vrienden of familieleden nog eenmaal mogen beleven. Een emotionele maar prachtige herinneringsreportage tijdens een intieme boswandeling bijvoorbeeld, of het vastleggen van een laatste wens samen met geliefden. Intieme momenten waarin verdriet, liefde en genegenheid zichtbaar én voelbaar zijn. Deze laatste mooie belevenissen blijven met herinneringsfotografie levend.

Ze weerspiegelen de kwetsbaarheid van het moment, en helpen ons om verdriet en leegte straks een mooie plaats te kunnen geven in ons hart. Als nabestaanden terug kunnen kijken op de prachtige momenten van toen, begint in het nu. Met een herinneringsportret worden waardevolle emoties en de echtheid van het moment gevangen in een portret, en voor altijd vastgelegd als dierbare herinnering aan geliefden die we zullen moeten gaan missen.

Leave a comment