Over mij

Hallo! Ik ben Peter Janssens, professioneel fotograaf. Ik heb al vele jaren ervaring met professionele fotografie en stel me graag beschikbaar voor jullie opdracht(en).

Een van de dingen die mij het meest stoort in mijn herinneringen aan mijn ouders is dat de begrafenissen (crematies) eigenlijk helemaal aan me voorbij zijn gegaan. Ik heb beide gebeurtenissen alleen maar in een soortement roes beleefd en kan me daarvan nauwelijks meer iets herinneren. Het enige wat me nog bijstaat is dat ik na de crematie van mijn moeder emotioneel flink instortte. Ik heb achteraf gehoord dat ik de hele rest van de dag in de badkuip heb zitten huilen.

Meer kan ik me niet herinneren van de crematies van mijn ouders en dat drukt op me. Dat stoort me en dat geeft me verdriet.

Dus het ligt voor de hand dat ik het belangrijk vind om van het nemen van het laatste afscheid een mooie herinnering te mogen maken.

Afscheidsfotografie is iets wat nog tamelijk onbekend is en vele mensen vragen zich af hoe dat nou werkt en of dat niet raar is om een fotograaf tijdens een uitvaartceremonie aanwezig te hebben. Tsja, anders dan bij bruiloften ga je hier juist niet voor de tranen, maar maak je een respectvolle vastlegging van de wijze waarop familie en vrienden afscheid van hun dierbare(n) nemen. De afscheidsfotograaf documenteert  hoe ze hun verdriet met elkaar delen en hoe ze elkaar liefdevol steun geven.

Als ik aan mijn eigen herinneringen denk, of beter het gebrek daaraan, dan vind ik het prettig dat ik dat gemis straks wellicht aan mensen kan besparen. Dat ik hun middels mijn fotoreportage toch een mooie herinnering aan deze dag kan bezorgen. Terwijl ik dit schrijf ben ik bedroefd dat ik zelf deze keuze nooit heb gehad, maar voel ik me tegelijkertijd ook heel vereerd dat ik wellicht straks een betekenisvolle reportage kan geven aan nabestaanden.