Waarom een uitvaart- of afscheidsfotograaf?

Waarom boek je een uitvaartfotograaf / afscheidsfotograaf?

Verjaardagen, bruiloften, reünies en uitjes: het is zo normaal om een fotograaf te boeken voor een blijde gebeurtenis. Maar zou je niet ook terug willen kijken naar je momenten van rouw? Die prachtige uitvaart vol woorden van liefde en troost herbeleven? Het boeken van een afscheidsfotograaf tijdens een uitvaart wordt steeds normaler. En dat is niet vreemd wanneer u bedenkt dat een uitvaart vaak slechts enkele dagen na het overlijden van een dierbare plaatsvindt, waardoor men nog steeds in een roes van rouw verkeert. De echte verwerking van het verlies, alsmede het besef dat je wellicht niet de gehele uitvaart bewust hebt meegekregen, volgen vaak later. Hoe fijn is het dan om een album te hebben vol professionele foto’s van de intieme, dierbare en moeilijke momenten van het afscheid van uw geliefde?

Een uitvaartfotograaf is een professionele fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in het op passende wijze vastleggen van uitvaarten en afscheidsdiensten. De fotograaf zal tijdens het afscheid aanwezig zijn, maar zal op respectvolle afstand blijven en discreet uw intieme en moeilijke momenten vastleggen. Fotografen trainen zichzelf om te letten op details. Zelfs op de van een passende afstand gemaakte foto’s zal u waarschijnlijk details terugvinden die u zelf tijdens de gebeurtenis had gemist. Op deze manier creëert een afscheidsfotograaf een tastbare herinnering aan een dierbare voor u, op een moment dat u daar zelf niet toe in staat bent.

Mensen die van tevoren van plan zijn om het afscheid van hun dierbare vast te laten leggen, vragen daar nu vaak familie of bekenden voor. Niet iedereen durft en kan echter goede foto’s nemen op een uitvaart. Het wordt nog altijd gezien als ongepast en dient op discrete en respectvolle wijze te gebeuren. Uw vriend of familielid heeft ook net een dierbare verloren en u zadelt hem/haar op deze wijze wellicht op met een onnodig zware last. Het vastleggen van pure emotie kan erg intiem voelen en mensen fotograferen vaak liever geen bekenden in zo’n toestand. Het fotograferen van zoiets emotioneels hoort daarom niet de taak te zijn van iemand uit uw eigen kring. Vrienden en familie van de overledene moeten zich kunnen concentreren op het afscheid.

U wilt uiteraard foto’s van een hoge kwaliteit, geen kiekjes. In een kerk of crematorium is het vaak donker, waardoor foto’s korrelig en van slechte kwaliteit worden. Een amateurfotograaf heeft doorgaans geen lichtgevoelige lens in zijn bezit en is daardoor genoodzaakt om de flitser te gebruiken, wat tijdens een ceremonie erg afleidend en onwenselijk is. Bovendien maken amateurtoestellen vaak veel geluid. Een camera die telkens zoem- en klikgeluiden produceert is nauwelijks discreet te noemen en leidt de aandacht af van de ceremonie.

Een begrafenis of crematie is een belangrijke, eenmalige gebeurtenis. Om iets dat zo belangrijk is en u emotioneel zo dicht aan het hart ligt vast te leggen kunt u daarom beter een professional inhuren. Een agscheidsfotograaf zal een professionele afscheidsreportage voor u maken, met al uw dierbare momenten gebundeld. Zo kunt u nog een keer terugkijken hoe u samen met alle vrienden en familieleden van uw overleden geliefde afscheid nam. Een uitvaart is gewoonweg te belangrijk om niet gefotografeerd te worden.

Meer weten? Vraag vrijblijvend informatie!

Leave a comment